Как да извлечем полза от стар непотребен домейн

Следя двата големи български форума Предприемач и Уебмастър.бг и често виждам обяви за продажба на домейни или сайтове, които не се поддържат и се пускат на символични цени от 20-100лв.

Ако имате входящи връзки към домейна, които искате да продадете защо да не ги използвате в помощ за ваш друг проект, като направите 301 редирект към него. Няма значение, ако тематиката е различна. При всички случаи авторитетът на стария домейн ще се предаде в голяма част към новия.

Авторитетът на домейна си може да проверите тук http://opensiteexplorer.org. За да се ориентирате Domain Authority 17 е приличен показател. Имам сайт с авторитет 17 и PR (Google page rank) 3 от последния ъпдейт на 20-ти януари. От моите опити всеки домейн с възраст над 6-12 месеца и авторитет над 10 би помогнал в голяма степен, ако се използва 301.

Редирект може да направите директно от Cpanel или чрез файла .htaccess. И в двата форума, посочени в началото на статията, може да намерите подробна информация как да го направите.

Допълнителна полза може да извлечете и ако имате трафик към него. Така направих наскоро и аз с един изоставен сайт с около 6 000 уникални месечно. В резултат получих над 10 000 уникални посешяния на новия си проект, докато старият изпадна в класирането ( следствие от редиректа ). Част от тези посетители станаха постоянни на новият ми сайт.

С какво конкретно ще ви помогне 301? Ще подобри класирането на сайта, към който е насочен, като пренасочи входящите си връзки към него.

Ако сте вложили време в популяризирането на сайт и после сте го изоставили, не продавайте труда си за стотинки, а го използвайте.